Osteopathie bij baby’s en kinderen

Baby’s en kinderen vragen een speciale aandacht binnen de osteopathie. Er zijn vele aspecten in de behandeling van een baby of kind anders dan bij volwassenen, omdat ze volop in ontwikkeling zijn. Zowel mentaal als fysiek.

Omdat osteopathie een zachte en efficiënte geneeswijze is, is deze uitermate geschikt is voor baby’s en kinderen. Het behandelen van kinderen gaat uit van het kind zelf, niet van de ‘etiketten’ die er opgeplakt zijn of worden. Voor een osteopaat is iedere behandeling een uitdaging in creatieve zin, omdat het kind bepaalt hoe het zich laat behandelen. Een knuffel of speen, een favoriet speeltje of boek kan uw kind op zijn gemak stellen. Een baby mag, indien nodig, altijd gevoed worden tijdens de behandeling.

Osteopathie is een manuele behandelmethode, m.a.w. er word alleen met de handen gewerkt. De osteopaat kan door middel van zachte handgrepen het kindje onderzoeken en de spanning welke verantwoordelijk is voor de klachten behandelen/weghalen.

De osteopaat manipuleert nooit baby’s of kleine kinderen. Het is een absoluut veilige behandelmethode.

Veel voorkomende klachten bij baby’s

Tijdens een bevalling worden grote krachten uitgeoefend op het lichaam van het ongeboren kind. De beweeglijkheid van het lichaampje en de schedel zorgen er in het algemeen voor dat deze krachten goed opgevangen kunnen worden. Maar als de bevalling erg lang heeft geduurd, of als deze juist heel snel is gegaan, dan kan dat gevolgen hebben voor het welzijn van het kind. Ook kunnen klachten ontstaan na een geboorte van een baby in stuitligging, na een vacuümverlossing of een keizersnede.

Een osteopaat kan dan op een zachte manier het lichaam van de baby doen ontspannen en zijn natuurlijke beweeglijkheid teruggeven. De behandeling zal bestaan uit één of enkele afspraken. Meestal voelt de behandeling prettig aan.

Na de behandeling duurt het vaak een paar weken voor een volgende afspraak: het zelf herstellend vermogen van het lichaam heeft tijd nodig om tot een nieuw evenwicht te komen. Baby’s en kinderen worden nooit gemanipuleerd. Het is een absoluut veilige behandelmethode.

Het is onmogelijk een complete lijst te maken van alle klachten waarmee u met uw baby bij een osteopaat terecht kan. Hier vindt u een lijst van de klachten die osteopaten het meest tegenkomen. Staat de klacht van uw kind er niet bij, aarzel dan niet contact op te nemen met een erkend osteopaat en vraag of hij of zij iets voor u kan betekenen.

·       Slaapproblemen

·         Problemen met zuigen of slikken

·         Darmkrampjes

·         Langdurig huilen

·         Refluxklachten, moeite met boeren

·         Voorkeurshouding

·         Afplatting schedeltje

·         Astma

·         Eczeem en allergieën

·         Keel-, neus- en oorproblemen

Veel voorkomende klachten bij kinderen

Kinderen maken in korte tijd een grote ontwikkeling door, zowel lichamelijk als geestelijk. Meestal gaat dat goed. Soms komt er, door allerlei oorzaken, een kink in de kabel. Dan kan een kind hulp van een osteopaat gebruiken om zich weer lekker in zijn vel te voelen.

Ook hier is het onmogelijk een complete lijst te maken van alle klachten waarmee u met uw kind bij een osteopaat terecht kan. Hieronder vindt u een lijst van de klachten die osteopaten het meest tegenkomen. Staat de klacht van uw kind er niet bij, aarzel dan niet contact op te nemen.

·         Buikpijn, obstipatie, diarree

·         Hoofdpijn

·         Problemen met de motorische ontwikkeling

·         Astma

·         Eczeem en allergieën

·         Keel-, neus- en oorproblemen

·         Gedrags- en leerproblemen

·         Gewrichtsklachten

Omdat het zelf genezend vermogen word hersteld, word niet alleen de motorische- en verstandelijke ontwikkeling gestimuleerd, maar ook de emotionele ontwikkeling van het kind.

Osteopathie is een effectieve behandelmethode. Over het algemeen zijn 2 tot 5  behandelingen voldoende voor een goed resultaat.

Wilt u meer lezen over wat osteopathie voor uw kind of baby kan betekenen? Lees het in mijn folder.

PLAN UW AFSPRAAK ONLINE

Voor het maken van een afspraak, kunt u gebruik maken van de

ONLINE AGENDA

Nadat u een afspraak heeft gemaakt zal deze moeten worden bevestigd. Indien dit is gebeurd ontvangt u een email met uw loginnaam en wachtwoord. Door in te loggen kunt u uw persoonlijke intake formulier invullen en terugsturen.