Lage rugklachten

Wat wordt verstaan onder lage rugklachten?

Één van de meest voorkomende klachten is lage rugpijn. Lage rugpijn wordt beschreven als pijn in het gebied bij de overgang tussen rug en heiligbeen en de overgang tussen heiligbeen en heupbeen. Vaak wordt rugpijn vergezeld met uitstralingspijn naar de benen of naar één of beide bilstreken. Net als meeste rugpijnen is ook lage rugpijn aspecifiek en heeft het vaak een functionele oorzaak. Zo kan het zijn dat de structuur van de wervels goed is, maar de wervel niet beweegt zoals het hoort. Vaak dienen de oorzaken van lage rugpijn ruim te worden onderzocht en kunnen klachten niet enkel gewijd worden aan de lage rug, dit omdat het lichaam met elkaar in verbinding staat. Uitgebreid onderzoek is dus nodig.

Symptomen bij lage rugklachten

Zoals eerder gezegd staat het lichaam met elkaar in verbinding en kunnen lage rugklachten verschillende oorzaken hebben.

Mogelijke oorzaken van lage rugpijn kunnen zijn:

 • Bewegingsbeperking in wervelkolom of bekken
 • Problemen vanuit de voet, knie of heup
 • Problemen vanuit de nek of schouder
 • Maag-darmstoornis
 • Verminderde beweeglijkheid van de bekkenorganen, zoals de blaas en de baarmoeder
 • Verminderde beweeglijkheid van de nieren, lever of middenrif
 • Zwangerschap
 • Litteken of verklevingen na keizersnede of buikoperatie
 • Onevenwichtige voeding
 • Onevenwicht in het zenuwstelsel
 • Stress, psychische en/of emotionele klachten

Wat kan osteopathie voor u betekenen bij lage rugklachten?

Vaak wanneer u last heeft van rugklachten en hiervoor naar de arts gaat zullen uw lage rugklachten behandelt worden met voornamelijk pijnstillers, spierontspanners en ontstekingsremmers. Deze behandeling richt zich op de symptomen en bij sommige patiënten doorbreekt dat de vicieuze cirkel van de ontsteking en worden daarmee verder geholpen, evenals bij fysiotherapie, massage of acupunctuur.

Lage rugpijn kan bij verschillende mensen dezelfde symptomen veroorzaken, maar de oorzaak is echter niet altijd hetzelfde. De behandeling van lage rugpijn is dan ook voor iedere persoon anders. Het lichaam functioneert immers altijd als een eenheid. Daarom wordt altijd rekening gehouden met causale ketens waardoor niet alleen de klachten regio wordt behandeld, maar ook de regio’s die mede verantwoordelijk zijn voor de klacht. Zo kan een voetprobleem rugpijn veroorzaken door gecompenseerd gebruik van de rug om de voet te ontlasten.

In tegenstelling tot de klassieke geneeskunde komen er bij osteopathie geen pijnstillers, spierontspanners of ontstekingsremmers aan de pas. Het enige gereedschap dat de osteopaat gebruikt zijn z’n handen. De osteopaat gaat op zoek en zal de weefsels weer in topvorm proberen te brengen. Osteopathische behandeling kan dus zinvol bijdragen aan de behandeling van lage rugklachten, zeker wanneer de oorzaak functioneel is.

Voor meer informatie over lage rugklachten en hoe osteopathie u hier bij kan helpen kunt u mijn folder bekijken.

PLAN UW AFSPRAAK ONLINE

Voor het maken van een afspraak, kunt u gebruik maken van de

ONLINE AGENDA

Nadat u een afspraak heeft gemaakt zal deze moeten worden bevestigd. Indien dit is gebeurd ontvangt u een email met uw loginnaam en wachtwoord. Door in te loggen kunt u uw persoonlijke intake formulier invullen en terugsturen.