Verklevingen
Wat zijn verklevingen?
Laten we eerst beginnen met uit te leggen wat verklevingen nu precies zijn.
Verklevingen in de buikholte zijn afwijkende verbindingen tussen het buikvlies en organen, of tussen organen onderling. Verklevingen bestaan uit bindweefsel. Ze kunnen worden gezien als littekens van letsels, na operaties of ontstekingen. De aanleg voor de vorming van verklevingen is per individu sterk verschillend. Ook de klachten die verklevingen veroorzaken zijn zeer wisselend.
Wanneer een operatie heeft plaatsgevonden, moeten de snijranden van de wond weer aan elkaar groeien. Ook de losgemaakte organen moeten weer in de buikholte vastgroeien. Dit aan elkaar vastgroeien, kan gepaard gaan met vorming van stugge strengen littekenweefsel. Dit zijn de zogenoemde bindweefselstrengen of de verklevingen. Veel voorkomende aanleidingen voor verklevingen zijn een baarmoederoperatie, darmoperatie of endometriose. Na operaties in de buik ontstaan bij 90 tot 100 % van de patiënten verklevingen in de buik. Het is onduidelijk waarom bij sommige mensen veel meer bindweefselstrengen ontstaan na een operatie dan bij anderen. Bij sommige patiënten is een enkele operatie al voldoende voor het ontwikkelen van uitgebreide verklevingen. Door verklevingen ontstaat een verminderde beweeglijkheid van de organen.
Door afbraakproducten van geneesmiddelen zoals antibiotica, ontstekingsremmers of andere medicatie kan de beweeglijkheid van weefsels verloren gaan, met name ter hoogte van de darmen. Dit gebeurd veelal indien er geen evenwicht heerst ter hoogte van de darmflora. De darm met zijn omhulling en ophanging is zeer gevoelig voor kleine ontstekingsreacties, wat bewegingsverlies in de hand werkt door verminderde glijvet productie van de vliezen van de organen, “een soort olijfolie in een bak spaghetti”. Ook slechte voeding, weinig water drinken en stress hebben een negatieve invloed op de beweeglijkheid van het darmsysteem.
Symptomen bij verklevingen
Afhankelijk van het soort operatie, waar deze heeft plaatsgevonden en de aanwezigheid van verklevingen kunnen verschillende klachten ontstaan. De ontstane klacht kan afkomstig zijn van de plaats waar de operatie heeft plaatsgevonden of de klacht ontstaat buiten de omgeving waar de operatie heeft plaatsgevonden. Zo kan je looppatroon of lichaamshouding veranderen door de operatie, waardoor er vervolgens klachten kunnen ontstaan. Stel dat u een operatie heeft gehad aan uw dikke darm. Door het plaatselijk ontstane littekenweefsel, en dus bewegingsverlies, is een vaak voorkomende klacht, obstipatie. Door het littekenweefsel los te maken, de darm en omgeving beweeglijker te maken en de doorbloeding en bezenuwing ervan te optimaliseren, zien wij vaak de obstipatie verdwijnen.
- Diarree
- Winderigheid
- Buikpijn
- Opgezette buik
- Misselijkheid
Uit onderzoek is gebleken dat in combinatie met bovenstaande klachten, er ook elders in het lichaam klachtenbeelden kunnen ontstaan. Deze klachten kunnen zijn:
- Rugklachten
- Nek/schouderklachten
- Moeheid
- Hoofdpijn/migraine
- Spijsverteringsproblemen
- Klachten aan longen/luchtwegen
- Verkoudheid/bijholteontstekingen
Wat kan osteopathie betekenen bij verklevingen?
Wanneer u bij Bornkamp Osteopathie behandeld zult worden voor uw verklevingen zal er eerst een uitgebreide intake plaatsvinden. Na deze intake, wordt de patiënt in zijn totaliteit onderzocht en wordt er nagegaan in hoeverre de weefsels beweeglijk zijn. Verminderde beweeglijkheid van bijvoorbeeld een darm kan verklaren waarom u zich niet goed voelt en klachten heeft. Bij een bewegingsverlies worden met speciale manuele technieken de ophanging en het omhulsel van de darm bevordert. Zodat dit orgaan meer ruimte krijgt om natuurlijk en optimaal te bewegen. Vervolgens gaat het lichaam hierop reageren en zich aanpassen.
Wanneer zie ik resultaat?
Bij de één zie je vrijwel direct resultaat, bij de ander merk je pas na 3 of 4 behandelingen verbetering. Dat verschilt van mens tot mens en heeft ook te maken met hoe lang u al klachten heeft, de ernst ervan, maar ook uw leefstijl en voeding zijn hiervoor erg belangrijk. Het doel is om de darm en natuurlijk ook de omliggende weefsels/organen, voldoende bewegingsvrijheid te geven, zodat deze weer zo normaal mogelijk kan functioneren.