Prikkelbare darm syndroom behandelen

Darmklachten komen tegenwoordig steeds vaker voor. Naar schatting heeft één op de vijf Nederlanders wel eens te kampen met darmklachten. Klachten hierbij kunnen zijn buikpijn, darmkrampen, een opgeblazen gevoel, diarree en obstipatie. Een voorbeeld van een klacht wat u tegenwoordig om de oren vliegt is het PDS-syndroom (prikkelbare darm syndroom). Het prikkelbare darm syndroom, een spastische darm, spastische colitis, spastische colon of functionele buikklachten. Dit zijn zomaar wat verschillende benamingen voor eigenlijk hetzelfde verschijnsel. Hieronder zal ik u vertellen hoe u de klachten kunt herkennen en hoe osteopathie hierbij voor verlichting kan zorgen.

Hoe herken ik een prikkelbare darm?

We spreken over een prikkelbare darm syndroom (PDS) wanneer iemand regelmatig, gedurende meerdere dagen buikklachten en problemen met de ontlasting heeft, vaak gepaard met pijn op wisselende plekken in de buik. Één op de tien mensen heeft last van het prikkelbare darm syndroom, hiervan is maar liefst driekwart vrouw.

Veel voorkomende symptomen bij een prikkelbare darm zijn:

 • Een zeurende of krampende buikpijn die tijdens of na het eten verergert.
 • Afwisselend verstopping en/of diarree.
 • Verminderde eetlust.
 • Boeren, winderigheid of opgesloten lucht/gas.
 • Terugkerende periodes met buikpijn.
 • Flodderige, brijachtige ontlasting of soms zelfs waterdunne diarree.
 • Opgeblazen gevoel.
 • Gevoelige pijnlijke darmwand.
 • Voelbare darmbewegingen.
 • Krampen in de buik.
 • Uw huisarts vindt geen aantoonbare lichamelijke afwijkingen; de diagnose volgt vaak als andere ziekten zijn uitgesloten.

Andere voorkomende symptomen kunnen hierbij zijn:

 • Moeheid, misselijkheid, hoofdpijn en/of slecht slapen.
 • Een verergering of juist vermindering van de klachten na het eten.
 • Een verergering of juist vermindering van de klachten nadat u ontlasting heeft gehad.
 • Een vervelend gevoel of pijn in de maag en/of slokdarm.
 • Rugpijn.

 

Naast bovenstaande klachten herkent u wellicht de moeite die u heeft met sociale activiteiten. Wanneer u last heeft van een prikkelbare darm, kunt u hinder ondervinden bij sociale activiteiten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld uit eten gaan. Wellicht past u liever, gezien u bang bent voor de gevolgen zoals krampen, diarree, of misselijkheid.

Wat kan osteopathie voor u betekenen bij een prikkelbare darm syndroom?

In de osteopathie draait alles om beweeglijkheid en uitwisseling. Dit geldt voor alle weefsels, denk aan spier-, zenuw- en bindweefsel. Al deze weefsels bestaan uit cellen. Het is daarom essentieel dat de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen, en de afvoer van afvalstoffen, vlekkeloos verlopen. Dit gaat alleen wanneer de weefsels soepel, elastisch en beweeglijk zijn. Een operatie, ontsteking of valpartij kan dit proces doen haperen. Hetzelfde geldt voor verkeerde eetgewoonten, emoties of erfelijke aanleg. Wanneer weefsels daardoor minder goed bewegen en een verminderde uitwisseling hebben, raken ze verzadigd met afvalstoffen, ze verzuren en cellen worden zwak of zelfs ziek.

De osteopaat gaat op zoek en zal de weefsels weer in topvorm proberen te brengen. Het enige wat de osteopaat aan gereedschap gebruikt zijn z’n handen. Want zowel het lichamelijke onderzoek als de behandeling gebeurt met de juiste ‘handgrepen’.

Door het uitvoeren van een osteopathische behandeling kan de beweeglijkheid van uw darmen bevordert worden en kunnen uw PDS klachten verminderen. Hierdoor verbetert de kwaliteit van het weefsel en kunnen de darmen weer goed functioneren. Gedurende de behandeling worden niet alleen de darmen behandeld maar ook het omringende weefsel.

Meer informatie over wat osteopathie voor u kan betekenen bij een prikkelbare darm vindt u in mijn folder.

PLAN UW AFSPRAAK ONLINE

Voor het maken van een afspraak, kunt u gebruik maken van de

ONLINE AGENDA

Nadat u een afspraak heeft gemaakt zal deze moeten worden bevestigd. Indien dit is gebeurd ontvangt u een email met uw loginnaam en wachtwoord. Door in te loggen kunt u uw persoonlijke intake formulier invullen en terugsturen.